Archive

Archive for June, 2010

بازخوانی مطبوعات دهه ۶۰، هفته چهارم خرداد

خرداد ۳۰م, ۱۳۸۹ Comments off

* هفته چهارم خرداد ۵۹:رفتارهای عوامگرایانه بنی صدر/ محاکمه و اعدام بازجویان و شکنجه گران دوران ستمشاهی* هفته چهارم خرداد ۶۰:آیت الله خامنه ای: چرا رئیس جمهور می گوید اگر رئیس جمهور را محاکمه بکنند انقلاب دیگری باید، چرا؟/امام امت خطاب به فرماندهان ارتش و سپاه: وظیفه هر پادگان این است که امور سیاسی بر آن حکم نکند/ من به سران ارتش امر می کنم که باید مسائل سیاسی در ارتش طرح نشود/ اسلام با شما موافق است مادامی که شما سرباز اسلام باشید و ملت با شما موافق هست/ درد دل امام با مردم: بارها گفته ام، من با شما هستم/ آیت الله خامنه ای: خود ایشان(بنی صدر)در همین دانشگاه دستور داد مردم را بزنند.*هفته چهارم خرداد ۱۳۶۱:سرانجام پس از تلاش های فراوان مسئولان وقت و همزمان با یورش رژیم صهیونیستی به لبنان: ورود رزمندگان اسلام به دمشق و استقبال محتشمی پور از آنان*هفته چهارم خرداد ۱۳۶۳:افزایش ۲۷ درصدی صادرات فرش ایرانی*هفته چهارم خرداد ۱۳۶۴:رئیس جمهور، نخست وزیر، رئیس مجلس: پایداری تا پیروزی/ پاسخ وزیر اطلاعات به خانواده زندانیان سیاسی/ بحث پیرامون اختیارات رئیس جمهور*هفته چهارم خرداد ۱۳۶۵ :حضرت امام: شرکت بدهید مردم را در تجارت، در فرهنگ/ مردم خودشان به طور آزاد باید دانشگاه داشته باشند، منتهی دولت باید نظارت بکند*هفته چهارم خرداد ۱۳۶۷:پیام تبریک احمد جنتی به هاشمی رفسنجانی/ آیت الله خامنه ای:  همه گروه ها و نیروها و اقشار مردم امکاناتشان را باید در اختیار بگذارند، آنوقت کسی که فرمانده است و اختیار دار می باشد، خواهد توانست با دست باز کار کند/حکم حضرت امام در مورد انتصاب آقای هاشمی رفسنجانی به فرماندهی کل قوا خبر بسیار مهمی بود که دشمنان ما را به وحشت انداخت.*هفته چهارم خرداد ۱۳۶۸:درخواست حاج احمد آقا برای رسیدگی به اموال حضرت امام/ هاشمی از آخرین لحظات امام می گوید: یادم هست با حضور آقایان موسوی اردبیلی، موسوی نخست وزیر و مقام محترم رهبری به آنجا رسیده بودیم/فقط یک لحظه ایشان چشمشان را باز کردند و به آسمان نگاه کردند و بعد چیزی نبود که ما بتوانیم روی آن حساب کنیم

«***»


* هفته چهارم خرداد ۵۹:

رفتارهای عوامگرایانه بنی صدر/ محاکمه و اعدام بازجویان و شکنجه گران دوران ستمشاهی

* مردمی که قصد داشتند تا با رئیس جمهور(بنی صدر) دیدار کنند انبوه از کاغذ را نیز به همراه داشتند تا با توجه به مدارک دستوراتی صادر شود.

*  بنی صدر در پاسخ به پیشنهاد این کارگر(بنی صدر در چنین مراسمی عموما در اقداماتی نمایشی با اقشار ضعیف به صورت چهره به چهره سخن می گفت، در اینجا کارگری در مورد مسائل جاری کشور پیشنهاداتی را مطرح کرده است) گفت: در مورد پیشنهاد شما باید بگویم لایحه ای را با بودجه ۲۰۰ میلیون تومان تصویب کرده ایم که بر اساس آن به مخترعین و کاشفین کمک شود و آن سازمان طرح های جوانان ما را برای ارایه به مسئولین بدهند.

اگر قرار باشد مخاطب امروز عزل بنی صدر را درک کند، می بایست او و رفتارهایش را بشناسد و الا نمی تواند رفتار امام و سایر مسئولان را در مورد بنی صدر به خوبی درک کند. در هفته چهارم خرداد ۱۳۵۹، یکسال قبل از آنکه بحث عزل بنی صدر جدی شود، وی همچنان به رفتارهای خاص خود با بیان جذابش مشغول است!

در ۲۱ خرداد ۱۳۵۹، مردم به دیدار بنی صدر می آیند تا بعثت پیامبر اکرم را جشن بگیرند. در گزارش روزنامه ها، موارد و نکات جالب توجهی وجود دارد، از جمله شیوه های بنی صدر برای جا کردن خود در دل مردم است. در اینجا بخش هایی از گزارش روزنامه های آن دوران  و سخنرانی بنی صدر که در ۲۲ خرداد از این دیدار منتشر شد عینا نقل می شود:

* مردمی که قصد داشتند تا با رئیس جمهور دیدار کنند انبوه از کاغذ را نیز به همراه داشتند تا با توجه به مدارک دستوراتی صادر شود.(ده ها هزار نفر از مردم مشکلات خود را با رئیس جمهور در میان گذاشتند/ روزنامه جمهوری اسلامی/ ص ۶(اخبار ایران)، پاراگراف دوم، ۲۲ خرداد ۱۳۵۹)

*  بنی صدر در پاسخ به پیشنهاد این کارگر(بنی صدر در چنین مراسمی عموما در اقداماتی نمایشی با اقشار ضعیف به صورت چهره به چهره سخن می گفت، در اینجا کارگری در مورد مسائل جاری کشور پیشنهاداتی را مطرح کرده است) گفت: در مورد پیشنهاد شما باید بگویم لایحه ای را با بودجه ۲۰۰ میلیون تومان تصویب کرده ایم که بر اساس آن به مخترعین و کاشفین کمک شود و آن سازمان طرح های جوانان ما را برای ارایه به مسئولین بدهند. (همان/ پاراگراف پنجم)

*رئیس جمهور پس از اتمام سخنان این معلول(دختر جوانی که خواهان پرداخت هزینه درمان و معالجه بوده است) که حضار را متاثر ساخته بود گفت: احساس شما قابل تقدیر است، امیدوارم که خداوند هرچه زودتر شما را شفا دهد و بتوانید برای اسلام خدمت کنید، بنی در سپس دستور داد تا وسایل مداوای این بیمار مهیا شود. (همان/ پاراگراف نهم)

* پاسدار یکی از کمیته ها که به هنگام خدمت نقص عضو پیدا کرده بود، یکی دیگر از کسانی بود که حرف های خود را با رئیس جمهور مطرح کرد و تقاضای معالجه نمود که دکتر بنی صدر گفت در مورد مجروحان و آسیب دیدگان کمیته ها بودجه ای را تصویب کردیم  که به مصرف این امور برسد. (همان/ پاراگراف های ده و یازدهم)

همچنان که از این حاشیه ها نیز بر می آید، بنی صدر سعی دارد تا محبوبیت خود را بین مردم با این رفتارهای عوامگرایانه بیشتر کند، غافل از آنکه  به قول رهبری انقلاب، مردم ایران با کسی عهد اخوت نبسته اند و در آینده، چنانکه همگان می دانند همین مردم و پاسدارنی که به دیدار چهره به چهره بنی صدر می آمدند،  زمانی که روشنگری های پیر جماران را شنیدند، بر بنی صدر شوریدند.

نکته دیگر در خصوص بنی صدر، تظاهر وی بر معنویات و تعالیم اسلام است؛به بخش هایی از سخنرانی وی توجه کنید:

*راه درست برای سعادت بشر این است که به خود بیاید و بفهمد که موجودی معنوی است.

*وقتی مردم از مادیات به معنویات رفتند، خواهند فهمید که بسیاری از مشکلات و تقاضاها راه حل معنوی دارد. نه مادی، مثلا اختلاف عقیده با زور حل نمی شود، چون با زور نمی شود یک چیزی را به کله ای وارد کرد، و چیزی را نمی شود از کله ای بیرون کرد، بلکه اینها را باید با بحث و تفاهم حل کرد. (بخش هایی از سخنرانی بنی صدر در کاخ نخست وزیری، مورخ ۲۱ خرداد ۱۳۵۹، در دیدار با اقشار مختلف مردم از شهرستان ها و تهران)

مکافات عمل: محاکمه و اعدام بازجویان و شکنجه گران دوران ستمشاهی

فرزند طهماسبی(یکی از قربانیان کمالی): پس از شکنجه پدرم، مادرم ا احضار کرد، در همان حین که کسی در خانه نبود، توسط ایادی اش، تمام پول هایمان که حدود ۲۰ هزار تومان می شد را از خانه برد و مادرم را هر روز از اوین به قصر و از آنجا به کمیته مشترک می برد.

خردادماه ۵۹ آبستن حوادث دیگری هم هست، از جمله باید به مجازات بازجویان و شکنجه گران ساواک اشاره کرد. عمله های دستگاه امنیتی رژیم شاه، که هرگز فکر نمی کردند به مکافات عمل خود دچار شوند. جالب آنکه برخی از آنها آنقدر مطمئن بودند که هویتشان برای کسی معلوم نیست، که پس از انقلاب برای دریافت حقوق به مراکز انقلابی مراجعه می کردند.

بیستم خرداد ۵۹، خبر محاکمه بهزاد معتضد، عضو ساواک منتشر می شود. در خصوص سوابق وی آمده است که او در سال ۱۳۴۱ زمانی که در آمریکا دانشجو بوده است، در ازای حواله هر هفته یک گزارش از دانشجویان به ساواک مبالغی می گرفته است، به طوری که در سال ۱۳۴۳ جمعا ۵۸۰ دلار از سوی ساواک برای وی حواله شده است.

وی پس از مراجعه به ایران، در شرکت ام بی ام، که شرکتی در خصوص ارایه خدمات کامپیوتری بوده استخدام می شود و پس از آن تا پیروزی انقلاب در سمت مدیر عامل ایزایران ابقا می شود. با نزدیک شدن موسم انقلاب، او از سال ۵۲ به طور منظم با ساواک همکاری می کند و در ازای این همکاری، ماهانه ۱۵ هزار ریال دریافت می کرده است. در جلسه محاکمه وی، دو نفر از کارمندان شرکت ایزایران حضور داشتند که بر علیه او شهادت دادند.

همچنین در روز برگزاری دادگاه معتضد، کمالی، شکنجه گر معروف سیستم اطلاعاتی رژیم شاه موسوم به ساواک نیز پس از تحمل ۵۰۰ ضربه شلاق به صورت متناوب به چوبه اعدام سپرده شد. ماجرای دستگیری او هم از این قرار است که او در سال ۵۸، به خیال اینکه قربانیانش در زندان به هنگام شکنجه و بازجویی تصویری از چهره او نمی دیدند به زندان اوین مراجعه می کند تا حقوق خود را دریافت کند، در همین حن توسط پاسداران شناسایی شده و سال بعد محاکمه می شود.
در دادگاه محاکمه او، لطف الله میثمی(سردبیر فعلی نشریه چشم انداز ایران) و حجت الاسلام معادیخواه، که از قربانیان کمالی در شکنجه گاه شاه به شمار می رفتند شهادت هایی را علیه وی دادند.

بر اساس اسناد، بازجویی های کتبی دکتر علی شریعتی، توسط کمالی انجام شده بوده است. قصاوت های وی نیز درخورد توجه است، او در راه خدمت همه جانبه به رژیم سفاک شاهنشهای، از هیچ جنایتی فروگذار نبوده، حتی به خانواده افراد نیز رحم نمی کرده است، بدیهی است که کمالی هرگز فکر نمیکرده به چنگال عدالت بیافتد و تاوان رفتارهای وحشیانه خود را در دفاع از تاج و تخت رژیم شاهنشاهی چنین پرداخت کند. در اینجا برخی از اظهارات خانواده قربانیان کمالی را مشاهده می کنید:

*فرزند طهماسبی(یکی از قربانیان کمالی): پس از شکنجه پدرم، مادرم ا احضار کرد، در همان حین که کسی در خانه نبود، توسط ایادی اش، تمام پول هایمان که حدود ۲۰ هزار تومان می شد را از خانه برد و مادرم را هر روز از اوین به قصر و از آنجا به کمیته مشترک می برد.

*مادر شهید مفیدی(دیگر قربانی کمالی): من مادر محمد مفیدی هستم، من موقعی که پسرم در دست این جلاد بود نبودم، ولی اخباری که از دوستان رسیده، حاکی از آن است که آنقدر او را شکنجه کردند که او روی زمین می خزید. تقاضایی که از شما دارم این است که یکبار هم که شده او را با آپولو آزمایش کنید و دست قدرتش را قطع کنید.

پس از این دادگاه، کمالی به تحمل ۵۰۰ ضربه شلاق و اعدام به وسیله تیرباران محکوم می شود.


* هفته چهارم خرداد ۶۰:

آیت الله خامنه ای: چرا رئیس جمهور می گوید اگر رئیس جمهور را محاکمه بکنند انقلاب دیگری باید، چرا؟/امام امت خطاب به فرماندهان ارتش و سپاه: وظیفه هر پادگان این است که امور سیاسی بر آن حکم نکند/ من به سران ارتش امر می کنم که باید مسائل سیاسی در ارتش طرح نشود/ اسلام با شما موافق است مادامی که شما سرباز اسلام باشید و ملت با شما موافق هست/ درد دل امام با مردم: بارها گفته ام، من با شما هستم/ آیت الله خامنه ای: خود ایشان(بنی صدر)در همین دانشگاه دستور داد مردم را بزنند.

آیت الله خامنه ای پاسخ وی را در خطبه دوم چنین می دهند: «چرا رئیس جمهور می گوید اگر رئیس جمهور را محاکمه بکنند انقلاب دیگری باید، چرا؟ افتخار اسلام این است که در قانون اسلام رئیس جمهور با آحاد مردم هیچ تفاوتی ندارد. چرا باید گفته شود مردم مقاومت کنید، در مقابل چه مقاومت کنند؟ مقاومت مردم در جبهه ها مقابل آمریکاست»

شاید مهمترین خبر در هفته چهارم خرداد سال ۱۳۶۰، زلزله ۶٫۸ ریشتری گلبافت کرمان باشد. ۲۲ خرداد ۱۳۶۰، زلزله بخش هایی از کرمان را با خاک یکسان می کند. امام بلافاصله در دستوراتی، دولت را مسئول امداد رسانی و مردم را به کمک رسانی به آسیب دیدگان دعوت می کنند.

نخست وزیر وقت، شهید رجایی، به سرعت خود را به کرمان می رساند و آیت الله خامنه ای خطیب نماز جمعه تهران، مردم را به کمک به اسیب دیدگان دعوت می کنند. نکته جالب آنکه در تمامی خبرها، از کشته شدگان در زلزله کرمان با عنوان «شهید» یاد شده است.

همچنین پس از عزل بنی صدر از فرماندهی کل قوا، در هفته سوم خردادماه سال ۶۰، رزمندگان و به ویژه سپاه در صدد به دست گرفتن وضعیت جبهه های جنگ در مناطق عملیاتی است، اما هنوز عدم کفآیت رئیس جمهور تصویب نشده است، آیت الله خامنه ای در خطبه های نماز جمعه بیست و یکم خردادماه، به شدت به رئیس جمهور وقت انتقاد می کنند.

بنی صدر برای خود به عنوان رئیس جمهور شان ویژه ای قائل است، از طرف دیگر، بنی صدر با سازماندهی تظاهرات خیابانی(به اصطلاح خودجوش در حمایت از خود) قصد دارد فضا را متشنج کند،

آیت الله خامنه ای پاسخ وی را در خطبه دوم چنین می دهند: «چرا رئیس جمهور می گوید اگر رئیس جمهور را محاکمه بکنند انقلاب دیگری باید، چرا؟ افتخار اسلام این است که در قانون اسلام رئیس جمهور با آحاد مردم هیچ تفاوتی ندارد. چرا باید گفته شود مردم مقاومت کنید، در مقابل چه مقاومت کنند؟ مقاومت مردم در جبهه ها مقابل آمریکاست»

فردای نماز جمعه و ایراد خطبه های انتقادی حضرت آیت الله خامنه ای، آیت الله هاشمی رفسنجانی، رئیس مجلس وقت پس از ملاقات با امام دلایل و لزوم بررسی کفایت سیاسی رئیس جمهور در مجلس را چنین بر می شمارند: «اگر من بخواهم با تقاضا یا توضیح مجلس را هم از طرح بحث در باره کفآیت سیاسی ایشان منصرف کنم فکر می کنم مصلحت این باشد، البته بستگی دارد ایشان چه مقدار تابع قانون باشد»

آیت الله هاشمی در ادامه بازهم ناراحتی خود را بیان و اضافه می کند:«مصلحت جمهوری اسلامی در این است که کسانی که مسئولیت دارند قانون را مراعات کنند و چنین وضعی پیش نیاید که در اولین دوره مجلس شورای اسلامی صلاحیت رئیس جمهور زیر سوال قرار بگیرد»

هاشمی همچنین در خصوص دیدار با امام امت  نکات قابل توجهی را متذکر می شود: «معمولا امام در کارهایی که مربوط به خودشان نیست دخالت نمی کنند و چون این مساله مربوط به مجلس است مایلند که مجلس خودش تصمیم بگیرد»

امام امت خطاب به فرماندهان ارتش و سپاه: وظیفه هر پادگان این است که امور سیاسی بر آن حکم نکند/ من به سران ارتش امر می کنم که باید مسائل سیاسی در ارتش طرح نشود/ اسلام با شما موافق است مادامی که شما سرباز اسلام باشید و ملت با شما موافق هست

حضرت امام در ۲۴ خردادماه سال ۶۰، دیدار مهمی را با فرماندهان نظامی کشور و با حضور حضرت آیت الله خامنه ای برگزار می کنند. در این دیدار امام به طور کلی به عظمت ایران اسلامی اشاره و در ادامه بر قدرت و توانایی نیروهای نظامی ایران که در مقابل تهاجم ها ایستاده است اشاره و ورود سیاست به ارتش را توطئه ای جهت تضعیف نیروهای نظامی عنوان می کنند.

در این آسیب شناسی حضرت امام به صراحت ورود سیاست به نیروهای نظامی بخصوص ارتش را با ورود مواد مخدر قیاس و می فرمایند: «یک اشکال بزرگ این است که یک امور سیاسی را وارد کنند در ارتش و باییند صحبت های سیاسی بکنند{…} شما وارد بشوید در این میدان، یکدسته تان اهل گروه کذا بشود و یک دسته تان اهل حزب کذا بشوید، و دائما افکارتان باید سراغ حزب بازی، سراغ گروه بازی و سراغ این مسائل (برود) این همان است که ارتش را از دست میدهد. همه چیز ارتش را از بین می برد، لهذا من به سران ارتش امر می کنم که باید در ارتش مسائل سیاسی وارد نشود. اشخاص اگر بخواهند بیایند آنجا صحبت بکنند، اگر از سیاسیون هم هستند، آنها را نگذارند آنجا حرف بزنند{…} همانطور که راجع به مواد مخدره هم من گفتم به آقایان و شماها باید همه توجه داشته باشید، آنها هم اگر در ارتش وارد شود ارتش را از بین می برد»

ظاهرا هوادارن بنی صدر قصد نفوذ در ارتش و نیروها نظامی داشتند و با دادن وعده و وعید به برخی فرماندهان قصد همداستانی برخی نیروهای نظامی با مقاصد شوم خود را داشتند ، امام (ره) به خوبی این توطئه را شناختند و خطاب به فرماندهان نظامی یادآوری فرمودند: «توجه داشته باشید که خدای نخواسته، یک وقت اسباب این نشود که ملت بگویند این ارتش کذایی است و به اسلام کاری ندارد و اینطور چیزها. شما وقتی قدرت دارید که ملت دنبال شما باشد، همانطوری که ملت بدون ارتش نمی تواند ادامه زندگی بدهد، ارتش هم بدون ملت نمی تواند ادامه زندگی بدهد. ارتشی که ملت باهاش مخالف است، نمی تواند ارتش باشد »

پس از این سخنان، امام بار دیگر در سخنانی دقیقا فردای سخنرانی در جمع فرماندهان نظامی نکات حیاتی دیگری را یادآور می شوند. سخنانی که بسیاری آن را اتمام حجت امام با رئیس جمهور مغرور می دانند. ایشان در این بیانات ضمن ابراز تاسف از روندی که رئیس جمهور در پیش گرفته است، از وی و حامیانش می خواهد تا دست از تضعیف مجلس، روحانیت و ارتش بردارند، ایشان با اشاره به قلدری های مداوم رئیس جمهور وقت در عدم ابلاغ مصوبات مجلس یادآور می شود که مجلس تاکنون نیز فحاشی های شما را تحمل کرده است، دیگر بس کنید.

امام همچنین در این سخنان جبهه ملی را به ارتداد محکوم می کنند.

درد دل امام با مردم: بارها گفته ام، من با شما هستم

امام خطاب به ملت که با حضور در خیابان ها تقاضای برکنار بنی صدر را داشتند می فرماید: «من خوب درک می کنم که حضور شما در این روزهای حساس به چه معنایی است»، «حضور شما در صحنه تمام من ها و منیت های شیطانی را کوبیده و می کوید و ما و اخوت اسلامی را جایگزین آن نموده و می نماید»

در همین روز سخنرانی حضرت امام(ره) و اتمام حجت با حامیان رئیس جمهور وقت، مردم تظاهراتی خودجوش را با حدود دو میلیون نفر در تهران، علیه بنی صدر برگزار می کنند، رئیس مجلس وقت، آیت الله هاشمی در سخنانی با مردم اعلام همبستگی و می گوید: «طرح عدم کفایت رئیس جمهور دلیل هماهنگی مجلس با شماست»
در همان روز، مهندس بهزاد نبوی نیز در گفتگویی مفصل به بیان نقطه نظرات خود علیه بنی صدر می پردازد.
در این زمان چشم همگان به شهید رجایی، نخست وزیر دوران ریاست جمهوری بنی صدر دوخته شده است.

۲۹ خرداد است و هنوز آتش فتنه ای که رئیس جمهور وقت برپا کرده است شعله می کشد، بنی صدر و هوادارن او مدام در برابر خروش ملت با تظاهرات به اصطلاح خودجوش سازماندهی شده قصد به آشوب کشیدن فضا را دارند، غافل از قدرت توده های مردم.
بنی صدر که روزی مورد تایید حضرت امام (ره) بود، حالا منویات درونی خود را آشکار کرده و بر علیه پیر جماران شوریده است؛ غافل از عشقی که مردم به امام امت شان دارند.
مردم فوج فوج در خیابان ها به حرکت در می آیند و خواهان برکناری بنی صدر هستند، در این لحظات سرنوشت ساز، امام امت، امت را پای درد دل خویش می نشاند.

امام خطاب به ملت که با حضور در خیابان ها تقاضای برکنار بنی صدر را داشتند می فرماید: «من خوب درک می کنم که حضور شما در این روزهای حساس به چه معنایی است»، «حضور شما در صحنه تمام من ها و منیت های شیطانی را کوبیده و می کوید و ما و اخوت اسلامی را جایگزین آن نموده و می نماید»

آیت الله خامنه ای: خود ایشان(بنی صدر)در همین دانشگاه دستور داد مردم را بزنند

جمعه، ۲۹ خردادماه ۱۳۶۰، آیت الله خامنه ای خطیب نماز جمعه تهران هستند. ایشان در خطبه های خود ضمن نقد عملکرد بنی صدربه تشریح قانون شکنی ها و دروغ هایی که او در مورد برخی قراردادهای بین المللی به مردم گفته بود، خطاب به نمازگزاران می پردازند، رئوس سخنان ایشان به شرح زیر است:

* چون می دید به هر نحوی نمی تواند دستگاه قضایی را به خدمت خود در آورد، به هر کیفیتی که توانست، دستگاه قضایی را مستقیم و غیر مستقیم کوبید.

* ایشان(بنی صدر)در همین دانشگاه دستور داد مردم را بزنند و شکنجه کنند.

* (با اشاره به خودمحوری بنی صدر و دخالت در کار دولت با نخست وزیری شهید رجایی) وزارت اقتصاد و دارایی نزدیک به یکسال دست ایشان بود، اگر وضع اقتصادی خراب است باید یقه آقای بنی صدر را چسبید.

*اگر ذخیره ارزی بانکی پایین است، مسئول آقای بنی صدر است. چراکه یکی از دوستان ایشان به نصب ایشان نزدیک به یکسال رئیس بانک مرکزی بود. نزدیک به یکسال دوست و دستیار شما رئیس بانک مرکزی بود، چرا باید بگذارید وضع پول نابسامان شود؟

در نهایت ماجرای بنی صدر در آخرین روز خرداد به پایان رسید. مجلس به صورت یکپارچه رای به عدم کفایت بنی صدر داد و پس از آن امام(ره) وی را از ریاست جمهوری عزل کردند… مردم به شادمانی در خیابان ها پرداختند.

*هفته چهارم خرداد ۱۳۶۱:

سرانجام پس از تلاش های فراوان مسئولان وقت و همزمان با یورش رژیم صهیونیستی به لبنان: ورود رزمندگان اسلام به دمشق و استقبال محتشمی پور از آنان

دوشنبه، ۲۴ خرداد ماه، ساعت ۸ شب، ۴۰۰ داوطلب ایرانی برای جنگ با رژیم اشغالگر قدس به دمشق وارد شدند و مورد استقبال محتشمی پور، سفیر ایران در دمشق و تعدادی از فرماندهان و مقامات سوری قرار گرفتند.

در همین دوران که با حمله عراق به مناطق مسکونی ایلام همزمان شده است، زمزمه های جلوگیری از ورود سربازان ایرانی به لبنان به گوش می رسد که آیت الله خامنه ای، در مقام ریاست جمهوری، آیت الله هاشمی، در مقام ریاست قوه مقننه و مهندس موسوی به عنوان نخست وزیر به شدت این طرز تفکر را محکوم می کنند.

موسوی در سخنانی، یادآور می شود که«توان ملت ما بیشتر از آن است که مقابله با صدام ما را از مقابله با آمریکا و اسرائیل متجاوز باز دارد»


*هفته چهارم خرداد ۱۳۶۳:

افزایش ۲۷ درصدی صادرات فرش ایرانی

در هفته چهارم خرداد ۶۳، علی رغم جریان جنگ تحمیلی و شرایط بد اقتصادی، صادرات فرش ۲۷ درصد افزایش می یابد، از سوی دیگر تسهیلات ویژه ای نیز به مردم برای خرید فرش ارایه می شود، از آن جمله می توان به پرداخت وام های ۴۰۰ هزار ریالی خرید فرش(سه ساله، بدون بهره) اشاره کرد. وضعیت اقتصادی مردم زیاد مناسب نیست، اما آنها همچنان امیدوار و پشتیبان جبهه های جنگ تحمیلی هستند، از سوی دیگر جوانانی که در سال های ۶۲ و ۶۳ ازدواج کرده بودند، می توانستند از وام ۶۰۰ هزار ریالی خرید فرش بهره مند شوند.


*هفته چهارم خرداد ۱۳۶۴:

رئیس جمهور، نخست وزیر، رئیس مجلس: پایداری تا پیروزی/ پاسخ وزیر اطلاعات به خانواده زندانیان سیاسی/ بحث پیرامون اختیارات رئیس جمهور

ری شهری در پاسخ به این سوال عنوان می کند کسانی که فعالیت های حادی دارند، ممکن است چند روزی خانواده هایشان از بازدداشتشان بی اطلاع باشند، لکن باید ترتیبی داده شود تا این زمان به حداقل برسد.

در هفته چهارم خرداد ۱۳۶۴، بحث بر سر صلح با عراق داغ است. برخی مجامع بین المللی با مباحث تبلیغاتی قصد دارند مردم را از ادامه جنگ دلسرد و بین دولت و ملت جدایی بیاندازند.
در این شرایط، امام امت، رئیس جمهور، نخست وزیر و دولت، مجلس شورای اسلامی یکپارچه وارد عمل می شوند و همگی رای خود را مبنی بر عدم تمایل برای پایان جنگ، تا پیروزی و تنبیه متجاوز اعلام می کنند.

رئیس جمهور در سخنرانی ها و خطبه های نماز جمعه بر لزوم ادامه جنگ، خودداری از پذیرش درخواست برخی کشورهای غربی مبنی بر پایان جنگ و  صلح تاکید می کند.

مهندس موسوی، نخست وزیر وقت در مراسم احیای مسجد الهادی سخنرانی می کند و ابعاد پیشنهاد برخی مجامع بین المللی را برای مردم بازگو می کند. وی به ابعاد جهانی صلح فکر می کند و خطاب به مردم می گوید:«باید دید این جنگ برای آنها ـ دول غربی و استکباری ـ چه ضرری دارد که اینطور برای کشاندن ملت ما به صلح به دست و پا افتادند  »

وی در ادامه و در شرایط سخت جنگ به اثرات تبلیغات دشمن اشاره و می افزاید: «کمترین نتیجه سازش ما با عراق این خواهد بود که انقلاب اسلامی بین مردم جهان و مسلمین ناموفق جلوه داده شود»

در این سخنرانی که با شب های عزاداری مولای متقیان نیز همزمان شده است، میرحسین موسوی، با اشاره به نقش تعلیمات دینی و مذهبی و لزوم پیروی از ائمه اطهار(ع) اظهار می کند که به خاطر پیروی و توسل به سیره آن حضرت است که تا این حد در برابر مشکلات ایستادگی می شود.

در این ایام، راهپیمایی روز جهانی قدس نیز با شکوه هرچه تمام تر برگزار می شود، در این راهپیمایی که طبق روال در جمعه آخر ماه مبارک رمضان برگزار می شود، آیت الله هاشمی خطیب نماز جمعه است، وی نیز مانند سایر مسئولین صلح با عراق را مردود دانسته و تنها راه پایان جنگ را تنبیه متجاوز می داند.

او در خطبه دوم با اشاره به نظام های سیاسی عمده در جهان یعنی سوسیالیسم و سرمایه داری(لیبرالیسم) تصریح می دارد که می باید راه دیگری وجود داشته باشد و آن راه راه اسلام است، اسلام ناب محمدی.

۲۹ خرداد ماه در روزنامه جمهوری اسلامی، مطلب جالبی منتشر شده است، در شرایط سخت جنگ، آیت الله ری شهری، وزیر اطلاعات وقت، به عنوان بلند پایه ترین مسئول امنیتی در کشور، به پرسش خوانندگان پاسخ می دهد.

اولین سوال این است: خانواده کسانی که فعالیت های سیاسی زیر زمینی انجام می دهند، عموما از فعالیت های آنان بی خبر هستند و زمانی که این افراد دستگیر می شوند، مدت ها بعد به خانواده آنان اطلاع  داده می شود و حتی علت بازدداشت آنها نیز ذکر نمی شود، که این موجب پریشانی خانواده ها می شود،  برای این مشکل چه پیشنهادی دارید؟

ری شهری در پاسخ به این سوال عنوان می کند کسانی که فعالیت های حادی دارند، ممکن است چند روزی خانواده هایشان از بازدداشتشان بی اطلاع باشند، لکن باید ترتیبی داده شود تا این زمان به حداقل برسد.

در مجلس نیز بحث بر سر اختیارات رئیس جمهور داغ است، بر اساس طرحی که در مجلس بیان شده است، بر اساس این طرح که در صحن علنی مجلس، مورخ ۲۸ خرداد ۱۳۶۴ قرائت شد، عمده مباحث روی بخش اول از فصل اول این طرح یعنی اختیارات رئیس جمهور متمرکز شده است. در بخش دوم که ماده های دوم تا هفتم را در بر گرفته است، اختیارات رئیس جمهور در عزل و نصب نخست وزیر و وزیران و استعفای آنان نکاتی ذکر شده است.

*هفته چهارم خرداد ۱۳۶۵ :

حضرت امام: شرکت بدهید مردم را در تجارت، در فرهنگ/ مردم خودشان به طور آزاد باید دانشگاه داشته باشند، منتهی دولت باید نظارت بکند

مردم خودشان به طور آزاد باید دانشگاه داشته باشند، منتهی دولت باید نظارت بکند.نظارت دولت حتمی است، لیکن اینطور نباشد که دولت فکر کند همه کارها را می تواند انجام دهد.

در روز عید سعید فطر، رئیس جمهور، رئیس مجلس، رئیس دیوانعالی کشور، نخست وزیر و اقشار مختلف مردم به دیدار امام امت می روند. در این دیدار، ابتدا آیت الله خامنه ای سخنانی ایراد می کنند و سپس امام سخنان خود را در خصوص لزوم اتحاد بین قوا و خدمت به مردم متذکر می شوند.

در این سخنان تاریخی، امام امت تضعیف هر یک از قوا و روحانیت را جرم و حرام اعلام می کنند و همچنین با تیز بینی به دولت یادآور می شوند که باید مردم را در امور مشارکت داد و دولت به تنهایی نمی تواند همه کار را انجام دهد.

ایشان می فرمایند: «شرکت بدهید مردم را در همه امور، همانطور که با شرکت این مردم در جنگ شما بحمدلله پیروز شدید و پیروزتر هم خواهید شد. با شرکت اینها می توانید اداره کنید کشور را. مردم را در امور شرکت بدهید، در تجارت شرکت بدهید، در همه امور شرکت بدهید مردم را، در فرهنگ شرکت بدهید. مدارسی که مردم می خواهند درست کنند، کارشکنی نکنید برای آنها. البته نظارت لازم است، انتقاد هم لازم است، اما کارشکنی نکنید.»

در پایان سخنان، امام باز هم بر لزوم شرکت مردم در مسائل مختلف و کمک مردم و دولت و دولت و مردم تاکید می کنند و می فرمایند: «مردم خودشان به طور آزاد باید دانشگاه داشته باشند، منتهی دولت باید نظارت بکند.نظارت دولت حتمی است، لیکن اینطور نباشد که دولت فکر کند همه کارها را می تواند انجام دهد. می بینید که نمی توانند. اعتراف دارند همه بر این. دولت اعتراف دارد »

در پایان نیز امام امت به کسانی که میخواهند از کار کناره گیری کنند، پدرانه نصیحت می کنند و اعلام می کنند که با کناره گیری نه تنها تکلیفی سلب نمی شود، بلکه دو چندان می شود.


*هفته چهارم خرداد ۱۳۶۷:

پیام تبریک احمد جنتی به هاشمی رفسنجانی/ آیت الله خامنه ای:  همه گروه ها و نیروها و اقشار مردم امکاناتشان را باید در اختیار بگذارند، آنوقت کسی که فرمانده است و اختیار دار می باشد، خواهد توانست با دست باز کار کند/حکم حضرت امام در مورد انتصاب آقای هاشمی رفسنجانی به فرماندهی کل قوا خبر بسیار مهمی بود که دشمنان ما را به وحشت انداخت.

در هفته سوم خرداد ماه سال ۶۷، آیت الله هاشمی رفسنجانی به سمت جانشینی فرماندهی کل قوا از سوی امام امت منصوب می شود. در پی این انتصاب، مسئولین در سخنرانی ها، پیام ها و اطلاعیه هایی از این تصمیم حضرت امام پشتیبانی می کنند.

آیت الله خامنه ای: حکم حضرت امام در مورد انتصاب آقای هاشمی رفسنجانی به فرماندهی کل قوا خبر بسیار مهمی بود که دشمنان ما را به وحشت انداخت.

در تصویر زیر، اطلاعیه تبریک آیت الله احمد جنتی را مشاهده می کنید که در روزنامه جمهوری اسلامی -صفحه اول- به چاپ رسید.

ابتدای هفته چهارم خردادماه سال ۶۷، تیتر اصلی اغلب مطبوعات دفاع جانانه و همه جانب رئیس جمهور، آیت الله خامنه ای از فرماندهی جنگ آیت الله هاشمی است.

آیت الله خامنه ای، رئیس شورای عالی دفاع، با آسیب شناسی همه جانبه، لزوم تلاش های سیاسی در رابطه با جنگ را متذکر می شوند و مخالفان آن را کاتولیک تر از پاپ می نامند.
ایشان در بخش دیگری از سخنان خود مسئله مدیریت جنگ را به رانندگی تشبیه کردند، ایشان در خطبه دوم خطاب به نمازگزاران اضافه کردند: «مثل یک راننده امین می ماند؛ یک راننده امینی است دارد حرکت می کند، گاهی با دنده سبک می رود، گاهی با دنده سنگین، گاهی سرعت را کم و زیاد می کند. ما وقتی به این راننده اطمینان داریم، می دانیم راه را بلد است و می خواهد به مقصد برسیم، نمی گوییم آقا چرا دنده سنگین گذاشتی؟ نه آقا، اینجا جایی است که  سرعت باید کم باشد، اینجا جایی است که سرعت باید زیاد باشد، هر جور که او مصلحت دانست و حرکت کرد پیش خواهد رفت. »

رئوس سخنان ایشان که در خطبه های نماز جمعه بیستم خرداد ۱۳۶۷ ایراد شد چنین است:

* همه گروه ها و نیروها و اقشار مردم امکاناتشان را باید در اختیار بگذارند، آنوقت کسی که فرمانده است و اختیار دار می باشد، خواهد توانست با دست باز کار کند.

*حکم حضرت امام در مورد انتصاب آقای هاشمی رفسنجانی به فرماندهی کل قوا خبر بسیار مهمی بود که دشمنان ما را به وحشت انداخت.

* تبریک فرستادن خوب است، اما به تبریک اکتفا نکنید، همه امکاناتشان را در اختیار بگذارند.

*هفته چهارم خرداد ۱۳۶۸:

من یادم هست با حضور آقایان موسوی اردبیلی، موسوی نخست وزیر و مقام محترم رهبری به آنجا رسیده بودیم، ما سه نفر کنار تخت بودیم. فقط یک لحظه ایشان چشمشان را باز کردند و به آسمان نگاه کردند و بعد چیزی نبود که ما بتوانیم روی آن حساب کنیم

درخواست حاج احمد آقا برای رسیدگی به اموال حضرت امام/ هاشمی از آخرین لحظات امام می گوید: یادم هست با حضور آقایان موسوی اردبیلی، موسوی نخست وزیر و مقام محترم رهبری به آنجا رسیده بودیم/فقط یک لحظه ایشان چشمشان را باز کردند و به آسمان نگاه کردند و بعد چیزی نبود که ما بتوانیم روی آن حساب کنیم

در نیمه خرداد سال ۱۳۶۸، ایران سیاه پوش شد. عروج ملکوتی حضرت امام(ره) همه جامعه را شوکه کرده است، هنوز مردم عزادار هستند که مجلس خبرگان رهبری به سرعت تشکیل جلسه می دهد و رهبری آینده انقلاب را انتخاب می کند. حضرت آیت الله خامنه ای به عنوان رهبری نظام برگزیده می شوند و مطبوعات هفته چهارم خردادماه سال ۱۳۶۸، اختصاص به انعکاس اخبار دسته های عزادار مردم از اقشار مختلف برای بیعت با رهبری جدید نظام دارد. از دانش آموزان گرفته تا نظامیان به دیدار آیت الله خامنه ای می آیند تا با ایشان بیعت کنند.

در نماز جمعه پایانی هفته سوم و آغازین هفته چهارم خرداد، آیت الله هاشمی رفسنجانی که در مجلس خبرگان روایاتی را از حسن نظر امام امت نسبت به آیت الله خامنه ای ابراز داشتند به بیان لحظات پایانی عمر پربرکت حضرت امام می پردازند، تصاویر و فیلم انتخاب رهبری توسط مجلس خبرگان در هفته های گذشته به کررات از سیما پخش شده است.

اما نکته دیگری که در آن نماز جمعه مطرح می شود و کمتر در رسانه ها انعکاس یافته، بیان لحظات پایانی عمر پر برکت امام(ره) است.

در خطبه دوم نماز جمعه ۱۹ خرداد، آیت الله هاشمی رفسنجانی لحظات آخر عمر امام(ره) را چنین شرح می دهد: «در حالی که آقایان داشتند ساعت سه و نیم بعداز ظهر برای جلسه (شورای بازنگری قانون اساسی) جمع می شدند از بیت امام تلفن کردند و گفتند سریع بیایید، به سران سه قوه تلفن کرده بودند. ما احساس کردیم مساله جدیدی است و به آن خاطر به آنجا رفتیم، به آخرین لحظات عمر طبیعی حضرت امام رسیدیم، من یادم هست با حضور آقایان موسوی اردبیلی، موسوی نخست وزیر و مقام محترم رهبری به آنجا رسیده بودیم، ما سه نفر کنار تخت بودیم. فقط یک لحظه ایشان چشمشان را باز کردند و به آسمان نگاه کردند و بعد چیزی نبود که ما بتوانیم روی آن حساب کنیم »

۲۷ خردادماه، حاج سید احمدآقای خمینی، یادگار امام عزیز، در نامه ای از رئیس دیوانعالی کشور میخواهد تا به اموال شخصی امام و خانواده ایشان بنا بر اصل ۱۴۲ قانون اساسی رسیدگی شود. در این نامه، ایشان به ارثیه مادی حضرت  امام(ره) اشاره می کند.
در نامه ای دیگر یادگار امام از رهبر انقلاب، حضرت آیت الله خامنه ای می خواهند تا وجوهات شرعیه که در حساب های حضرت امام(ره) است را به مصارف صلاح برسانند، ایشان در این نامه ذکر می کنند که تمامی دارایی هایی که در حساب های حضرت امام(ره) است وجوهات شرعی و سهم امام است و دیناری به ورثیه ایشان تعلق ندارد.

————-

این سری گزارش ها، به طور هفتگی در سایت عصر ایران منتشر میشود.

بازخوانی مطبوعات دهه ۶۰، هفته سوم خرداد

خرداد ۲۰م, ۱۳۸۹ ۸ comments

هفته سوم خرداد ۶۰

حضرت امام: کسانی که با مصوبات مجلس مخالفت می کنند، اینان با اسلام مخالفت می کنند/ البته اگر چنانچه به قانون بخواهند عمل کنند و یک دزدی را بخواهند سر جایش بنشانند، آن دزد صدایش در می آید/ دزدها از قانون بدشان می آید و دیکتاتور ها هم از قانون بدش می آید/ شماها باید خودتان را تطبیق بدهید با قانون، نه قانون خودش را با شما تطبیق بدهد/هر کس که بخواهد بر خلاف قانون عمل کند این دیکتاتوری است که به صورت مظلومانه حالا پیش آمده و بعد به صورت قاهرانه پیش خواهد آمد

هفته سوم خرداد ۶۴

آیت الله خامنه ای: پاسخ ما به سازش با عراق همیشه منفی خواهد بود

آیت الله هاشمی: راهپیمایی در حمایت از ادامه جنگ برگزار شود

میرحسین موسوی: ملت به پیام شهدایشان خشنودند

هفته سوم خرداد ۶۵:

هاشمی رفسنجانی: مبادا نظراتمان را به امام تحمیل کنیم/ مشروعیت دخالت ما ناشی از اراده امام است

هفته سوم خرداد سال ۱۳۶۰ آبستن مشکلات و تشنجاتی است که  حول محور بنی صدر به عنوان رئیس جمهور به وجود آمده است. ماجرا از آن قرار بوده که بنی صدر، حاضر به عمل به مصوبات مجلس نشده بود، او در مقابل ابلاغ مصوبات مجلس مقاومت میکرد و مجلس از این بابت ناراضی بود و کار به حکمیت کشیده بود، شهید آیت الله بهشتی، آیت الله مهدوی کنی، ایت الله یزدی و… برخی دیگر از مراجع آن دوران نسبت به سرکشی های بنی صدر هشدار می دادند و جنگ لفظی بین آنها پیدا شده بود.

همزمان با این دو واقعه در سطح کشور، مجلس نیز (به ریاست هاشمی رفسنجانی)بر اساس طرح دو فوریتی در اجرای اصول ۱۲۳ و ۹۴ قانون اساسی اعلام می کند در صورتیکه رئیس جمهور(بنی صدر)تا ۵ روز مصوبه مجلس را اجرا نکند، نخست وزیر( محمدعلی رجایی) موظف به اجرای آن است.

موضوع با توقیف چند روزنامه و تشنج در حین سخنرانی بنی صدر در همدان بالا گرفت و کشور دچار تشنج شد. خیابان های شهر صحنه برخورد هوادارن بنی صدر و مردم بود.امام هجدهم خرداد سال ۶۰ در جماران سخنان مهمی را ایراد کردند که در واکنش به تمام تنش های مزبور شکل گرفت. این سخنان در مطبوعات روز بعد یعنی ۱۹ خردادماه انعکاس گسترده یافت. در این سخنان،حضرت امام پس از آنکه لزوم احترام به قانون را یادآور می شوند قانون گریزان را هدف نقد خود قرار داده و می فرمایند: «کسانی که با قانون مخالفت می کنند، اینان با اسلام مخالفت می کنند. کسانی که با مصوبات مجلس، بعد از اینکه شورای نگهبان نظر خودش را داد مخالفت می کنند، اینان دانسته یا نادانسته با اسلام مخالفت می کنند» امام سپس منشا تمام اختلافات در کشور را، عدم خضوع در برابر قانون دانسته و یادآور می شوند که اسلام و انبیاء و خلفا همگی برای برقراری قانون آمدند، پس از بیان اهمیت قانون امام به برخورد برخی افراد با قانون اشاره و می فرمایند: «البته اگر چنانچه به قانون بخواهند عمل کنند و یک دزدی را بخواهند سر جایش بنشانند، آن دزد صدایش در می آید لیکن(باید) آن دزدی که می خواهد جلوی قانون عرض اندام بکند را به آن توجه داد که این قانون است و اگر چنانچه پسر رسول اکرم، دختر رسول اکرم خدای ناکرده دزدی کند، دست او را می برد. قانون است. » امام (ره) در ادامه حضار را به این نکته حیاتی متوجه می فرمایند که قانون با توجه به همه اقشار به نفع آنها عمل می کند و در ادامه با اشاره به افراد و دسته و گروهی  محدود می فرمایند: «البته دزدها از قانون بدشان می آید و دیکتاتورها هم از قانون بدش می آید{…} نباید اگر چنانچه یک قانونی بر خلاف نظر من بود، من بیرون بیایم و هیاهو کنم که من این قانون را قبول ندارم، این قانون خوب قانوی نیست. قانون خوب است، شماها باید خودتان را تطبیق بدهید با قانون، نه قانون خودش را با شما تطبیق بدهد» حضرت امام سپس به آسیب هایی که قانون گریزی و مخالفت با قانون ممکن است ایجاد کند اشاره می فرمایند و در ادامه بسته شدن نطفه دیکتاتوری را چنین شرح می دهند: «بعد از آنکه قانون وظیفه را معین کرد، هر کس که بخواهد بر خلاف آن عمل کند این دیکتاتوری است که به صورت مظلومانه حالا پیش آمده و بعد به صورت قاهرانه پیش خواهد آمد و بعد این کشور را به تباهی خواد کشید و این کشور وقتی به تباهی کشیده شد، و این مردم متفرق و مختلف خواهند شد، این همان وظیفه ای (است که باید فرد قانون گریز )برای ابرقدرت ها انجام دهد، این آدم انجام داده، ولو خودش نمی فهمد، اگر بفهمد که دیگر مصیبت بالاتر است.» در ادامه حضرت امام، قانون گریزان و حامیان آنها را با الفاظ مهربانانه نصیحت می فرمایند اما در پایان سخنانشنان با اشاره به قیام ۱۵ خرداد، خطاب به آنان می فرمایند: «لاکن این را همه باید بدانند، آن روزی که من احساس خطر برای جمهوری اسلامی بکنم، آن روز من احساس خطر برای اسلام بکنم، آنروز اینطور نیست که من باز بنشینم نصیحت کنم، دست همه را قطع خواهم کرد اگر اشخاصی در این برهه زمان که ما ابتلا داریم به جنگ باید آرامش محفوظ بشود، اگر کسانی در اطراف کشور سخنرانی کنند، و سخنرانی آنان باعث تشنج بشود، آن شخص هرکس می خواهد باشد، هر مقامی می خواهد باشد، من او را سر جای خودش می نشانم، قبل از آنکه شورش پیدا شود.»

توقیف مطبوعات به جرم نشر مطالب تنش زا و توطئه خزنده

در تاریخ هجدهم خرداد ۱۳۶۰، روابط عمومی دادسرای انقلاب اسلامی، طی اعلامیه توسط اسدالله لاجوری توقیف چند نشریه را چنین توضیح می دهد:  امت قهرمان و متعهد ایران، نظر به اینکه روزنامه های: آرمان ملت، انقلاب اسلامی، جبهه ملی و میزان با نشر مطالب تشنج زا و مخل به مبانی اسلام {…}موجب اعتراض و شکایت اقشار مختلف مردم شده اند و هیات سه نفره حل اختلاف نیز تخلف آنها را محرز دانسته، لذا تا اطلاع ثانوی روزنامه های فوق الذکر توقیف می شوند. ضمنا نشریات نامه مردم و عدالت که در حال توطئه خزنده علیه جمهوری اسلامی و مبانی مقدس اسلام می باشند نیز تا اطلاع ثانوی توقیف می باشند.

کمیته انقلاب نیز ۱۹ خردادماه اطلاعیه را در مورد تشنج های به وجود آمده در حاشیه سخنرانی بنی صدر در همدان منتشر می کند. در این اطلاعیه به اقدامات هوادارن بنی صدر اشاره شده است که به تخریب اموال عمومی، کتک زدن مخالفان بنی صدر (حتی زنان چادری) و… اشاره شده است.

پس از توقیف این نشریات برخی از انجمن ها و تکشل های صنفی و سیاسی طی بیانیه هایی در حمایت از دادستان اقدام به اظهار رضایت از این توقیف ها کردند. در همین روز نیز در پی سخنرانی دکتر یزدی در مقابل مسجد النبی شیراز افرادی با حمله به وی موجب آسیب دیدن او می شوند، که روزنامه جمهوری اسلامی(ارگان حزب جمهوری اسلامی) این عمل را در صفحه اول خود به شدت محکوم می کند و آن را توطئه استکبار می نامد. همزمان با این رخداد ها، بنی صدر در همدان مقابل دفتر هماهنگی همدان به ایراد سخنرانی می پردازد، که این سخنرانی با درگیری هواداران و مخالفان وی به تشنج کشیده می شود. همزمان با این دو واقعه در سطح کشور، مجلس نیز (به ریاست هاشمی رفسنجانی)بر اساس طرح دو فوریتی در اجرای اصول ۱۲۳ و ۹۴ قانون اساسی اعلام می کند در صورتیکه رئیس جمهور(بنی صدر)تا ۵ روز مصوبه مجلس را اجرا نکند، نخست وزیر( محمدعلی رجایی) موظف به اجرای آن است.

حمایت مردم از سخنان امام

پس از آنکه امام(ره) سخنانی را در حمایت از مجلس و تخطئه بنی صدر در هجدهم خردادماه در پی تنش های به وجود آمده در سطح کشور ایراد فرمودند، مردم روز نوزدهم خرداد به خیابان ها آمدند و حمایت خود را از امام اعلام داشتند. همزمان، هاشمی رفسنجانی(رئیس مجلس)، برخی از نماندگان مجلس، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و… نیز از سخنان امام (ره) طی سخنرانی ها و بیانیه هایی حمایت کردند.

ایشان(آیت الله خامنه ای رئیس جمهور وقت) در پایان خطبه دوم با اشاره به وقایع تاریخی صدر اسلام، نظیر جنگ های احزاب، خندق و خیبر و هجوم تمامی عالم کفر علیه مسلمین اشاره کردند در آن زمان هم خداوند به مومنین وعده داد که پیروز می شوند. و شرایط فعلی چیز جدید نیست.

آیت الله مهدوی کنی، وزیر کشور وقت در  خصوص اقدامات بنی صدر و رهنمودهای امام، طی سخنانی گفت: «امام فرمودند دیکتاتور کیست؛ کسی که نه مجلس را قبول دارد نه لایحه آن را، نه شورای نگهبان نه شورایعالی قضائی را» کمیته انقلاب نیز ۱۹ خردادماه اطلاعیه را در مورد تشنج های به وجود آمده در حاشیه سخنرانی بنی صدر در همدان منتشر می کند. در این اطلاعیه به اقدامات هوادارن بنی صدر اشاره شده است که به تخریب اموال عمومی، کتک زدن مخالفان بنی صدر (حتی زنان چادری) و… اشاره شده است.

برکناری بنی صدر

آخرین روز از هفته سوم خرداد، دیگر کار تمام می شود؛ تیتر یک همه روزنامه ها این است: «بنی صدر از فرماندهی کل قوا برکنار شد» همزمان با برکناری بنی صدر خبر دیگر نیز مورد توجه مطبوعات قرار می گیرد و آن محکومیت امیر انتظام به حبس ابد است.  همزمان شهید بهشتی در مصاحبه ای مسئولیت تخریب اموال عمومی و … را در جریان تشنج های پیش آمده را متوجه شخص رئیس جمهور دانسته است. از سوی دیگر، هادی غفاری در نامه ای خطاب به حضرت امام، اتهام سرکردگی جماعت مخالفف بنی صدر که در نامه ای ازسوی بنی صدر به هادی غفاری وارد شده بود را اکیدا تکذیب می کند.بنی صدر هادی غفاری را به سرکردگی«چماقداران و اوباش» متهم کرده بود.

سر انجام در هفته سوم خرداد ماه سال ۶۰، ماجرا و تنش های سیاسی به وجود آمده حول محور بنی صدر و عمل نکردن وی به مصوبه مجلس تا حدی آرام گرفت.

***

این روزها در برنامه تلوزیونی رو به فردا، از هر دری که سخن به میان می آید، سری هم به دوران جنگ زده می شود، از اینکه برخی خواهان پایان جنگ بودند، برخی نظرات خود را به حضرت امام(ره) تحمیل می کردند و… خوب است سری به تاریخ بزنیم.

آیت الله خامنه ای: پاسخ ما به سازش با عراق همیشه منفی خواهد بود

آیت الله هاشمی: راهپیمایی در حمایت از ادامه جنگ برگزار شود

میرحسین موسوی: ملت به پیام شهدایشان خشنودند

خرداد ۶۴ همزمان با روز جهانی قدس، هجوم رژیم صهیونیستی به لبنان و سالروز قیام ۱۵ خرداد، اتفاق دیگری هم افتاده است، روئسای جمهور و مجلس و نخست وزیر، در مقابل این اتفاقات مواضع یکسانی اتخاذ کرده و اتحادی محکم را در جامعه به وجود آوردند. در نماز جمعه روز قدس، مصادف با هفدهم خردادماه سال ۱۳۶۴، حضرت آیت الله خامنه ای رئیس جمهور وقت، که خطیب نماز جمعه نیز بودند، در سخنانی دعوت به سازش با صدام که از سوی برخی مجامع بین المللی مطرح شده بود را به شدت محکوم می کنند. ایشان پس از ذکر سخنانی در خطبه اول که اختصاص به جنگ شناسی حضرات امام حسین(ع) و امام حسن(ع) داشت در خطبه دوم با اشاره به جنایات صدام در حمله به مردم بی دفاع می فرمایند: برای سربلندی یک ملت باید سختی ها را تحمل کرد و در مقابل دشمنان خدا ایستاد، امروز مردم ما با اشکار شدن چهره ددمنش صدام به کمتر از کنار رفتن او قانع نمی شوند.

در بخش دیگری از سخنانشان با اشاره به هدف مجامع بین المللی از این پیشنهادات می فرمایند: مقصود اصلی صدام این است که مردم را خسته کند. میخواهد کاری کند که مردم از جنگ و ادامه جنگ پشیمان و خسته شوند، اما بسیار بسیار کور خوانده است. ایشان در پایان خطبه دوم با اشاره به وقایع تاریخی صدر اسلام، نظیر جنگ های احزاب، خندق و خیبر و هجوم تمامی عالم کفر علیه مسلمین اشاره کردند در آن زمان هم خداوند به مومنین وعده داد که پیروز می شوند. و شرایط فعلی چیز جدید نیست.

در همان روز، انجمن ها و تشکل های بسیار از پیشنهاد آیت الله هاشمی رفسنجانی، رئیس مجلس در نماز جمعه، مبنی بر راهپیمایی در حمایت از ادامه جنگ تا پیروزی حمایت کردند و در پیام های جداگانه ای این پیشنهاد را لبیک گفتند.

فردای نماز جمعه، مهندس میر حسین موسوی نخست وزیر، در حمایت از سخنان رئیس جمهور وقت، ایت الله خامنه ای و رئیس مجلس وقت ایت الله هاشمی رفسنجانی در مصاحبه ای به اعلام موضع در این خصوص می پردازد، موسوی در این مصاحبه در پرسش خبرنگاری در مورد نظر وی در خصوص مواضع حضرت ایت الله خامنه ای و آیت الله هاشمی رفسنجانی می گوید: برداشت من به عنوان یک خدمتگذار کوچک ملت این است که جوی که الان در جامعه ما وجود دارد، جو حمایت از اصول انقلابی است، جوی نیست که متوجه رفاه طلبی، سازش کاری و حقارت باشد.. طبیعی است که ملت به پیام خون شهیدانشان خوشنود هستند. و تا آخر بر سر این موضوع خواهند ایستاد، اما در عین حال افرادی هستند که از ابتدا پیام انقلاب را درک نکردند، در همین سال ۵۷ هم کسانی بودند که نمی توانستند انقلاب، رهبری و نفوذ ایشان را آنطور که هست، حس کنند.  همان کسانی بودند که وقتی اسم امام می آمد و مردم صلوات می فرستادند، ناراحت بودند که چرا مردم صلوات می فرستند. بیست و یکم خرداد نیز موسوی در مراسح احیای شب نوزدهم ماه مبارک رمضان(شب ضربت) در مسجد الهادی شرکت می کند و یاد آور می شود که به پیروی از مولای متقیان(ع) اگر جنگ ۲۰ سال هم طول بکشد، جنگ را ادامه می دهیم.

هاشمی رفسنجانی: مبادا نظراتمان را به امام تحمیل کنیم

مشروعیت دخالت ما ناشی از اراده امام است

بیستم خرداد سال ۱۳۶۵، آیت الله هاشمی رفسنجانی، رئیس مجلس در سخنانی به لزوم توجه نمایندگان، مسئولین، صاحبان قلم و تریبون و… به نصایح حضرت امام اشاره می کند و در ادامه از عموم مسئولین می خواهد تا با توجه به نیاز کشور ه اتحاد، اتحاد در جهت قوت بخشیدن به قوای سه گانه هرچه بیشتر حفظ شود. وی با بیان اینکه همه ما(نمایندگان مجلس و مسئولین قوا) مشروعیت مان را از امام می گیریم یاد آور می شود: «مبادا طرز تفکرها و تشخیص های خودمان را با آب و رنگ دیگری یک جوری به افکار امام تحمیل کنیم {…} شما می دانید مشروعیت دخالت ما(در امور کشور) ناشی از اراده امام است، این ایدئولوژی ماست و با همه دموکراسی های دیگر فرق دارد»

—————-

*از این هفته قصد داریم در ستونی که در سایت عصر ایران تعریف شده است، به بازخوانی مطبوعات در دهه ۶۰ شمسی بپردازم، امیدوارم با نظراتتان راهنمایی کنید.

*اگر عمری بود، نسخه بعدی  این گزارش در هفته چهارم خرداد منتشر خواهد شد.